Beweegt uw hamster ineens niet meer? Merkt u dat uw hamster minder eet? Of lijkt uw hamster misschien wel dood? Geen paniek! Het kan best zo zijn dat uw hamster een winterslaap houdt.
Wat is een winterslaap?
Een winterslaap kent u wellicht van beren, maar sommige hamstersoorten houden ook winterslapen. De winterslaap is een soort van coma waarin het dier raakt door dalende omgevingstemperaturen. Het lichaam gaat in een ruststand waarbij de hartslag en ademhaling sterk terugloopt. Soms lijkt het dan alsof een hamster dood is, ook omdat de lichaamstemperatuur sterk daalt. Een hamster verbruikt zo min mogelijk energie, waardoor het dier zichzelf niet meer bij hoeft te voeden. Hierdoor kan het zo zijn dat uw hamster stopt met eten of bewegen. Een winterslaap is een natuurlijke manier van de winter overleven.
Symptomen winterslaap hamster
U schrikt natuurlijk als uw hamster ineens niet meer actief is en niet meer eet. Als uw hamster ineens opvallend koud aanvoelt en alleen nog maar in zijn kooi ligt, gaat het in uw hoofd om dat uw diertje misschien wel dood is. Maar maak u geen zorgen, een winterslaap is gemakkelijk te herkennen.
- Hamsters nemen tijdens de winterslaap vaak een specifieke houding aan: hamsters in winterslaap rollen zich een beetje op en strekken hun voorpootjes helemaal uit.
- Een hamster in winterslaap voelt wellicht koud aan, maar is nog altijd soepel en niet stijf of hard.
Wilt u testen of uw hamster in winterslaap is, trek dan heel zachtjes aan een snorhaar of raak voorzichtig een pootje aan. Geeft de hamster een heel trage reflex? Geen paniek, dit hoort bij een winterslaap. Laat uw diertje met rust tot hij weer ontwaakt uit de overlevingsstand. Een hamster die overleden is, koelt helemaal af en voelt hard en stijf aan.
Hoe lang duurt een winterslaap?
De winterslaap duurt gelukkig niet de gehele winter. In tegenstelling tot wat velen denken, slaapt een hamster vaak maar een week. In deze week stoort u uw hamster vooral niet. Na de winterslaap is uw diertje vaak weer de oude en is hij weer bereid om te spelen en te knuffelen.
Niet elke hamster houdt een winterslaap
Niet alle hamstersoorten houden een winterslaap. Alleen Syrische hamsters (Goudhamsters) houden een winterslaap, deze hamstersoort is gevoeliger voor dalende omgevingstemperaturen. Daalt de buitentemperatuur tot 15 graden, dan vertoont de Goudhamster al slomer gedrag. Daalt de temperatuur tot onder de 12 graden, dan gaat de Goudhamster over tot winterslaap. De normale lichaamstemperatuur van een Syrische hamster light ongeveer op 37 graden, tijdens een winterslaap brengt het dier de lichaamstemperatuur terug naar ongeveer 5 graden.
Dwerghamster torpor
Russische dwerghamsters komen van oorsprong uit een koud gebied waar het soms wel -20 graden Celsius is. Heeft u een dwerghamster als huisdier, dan houden zij meestal geen winterslaap. De temperatuur in onze huizen komt vaak niet onder de 12 graden. Russische dwerghamsters hebben ’s winters toch een manier gevonden om energie te besparen. Een dwerghamster gaat in zogenaamde torpor (winterverlamming) als de dagen korter worden. Torpor is eigenlijk een mindere vorm van winterslaap.
Symptomen torpor bij dwerghamster
Een dwerghamster in torpor verlaagt zijn temperatuur en gaat stilletjes liggen met zijn oogjes dicht. De hartslag daalt en de ademfrequentie gaat omlaag. Een hamster in torpor voelt koud en slap aan. De hamster eet minder dan gewoonlijk en is niet goed wakker te krijgen. Soms lijkt het alsof een dwerghamster in torpor dood is, maar in werkelijkheid is dit een natuurverschijnsel.
Heeft u een dwerghamster en lijkt het alsof deze in torpor is, check dan voorzichtig of het diertje reageert op warmte of een zachte aanraking. Neem het diertje in uw handen om hem voorzichtig op te warmen. Warmt uw hamster niet op en reageert hij niet op aanrakingen, neem dan contact op met onze dierenarts.
Hamster ontwaken uit winterslaap
Ga voorzichtig te werk als u uw hamster uit zijn winterslaap ontwaakt.
- Verhoog de omgevingstemperatuur geleidelijk door de verwarming een graadje hoger te zetten.
- Leg een dekentje over het diertje heen.
- Dek het diertje toe met wat nestmateriaal.
- Neem het diertje voorzichtig in uw handen en warm hem op.
- Verplaats het hok of de kooi iets meer richting een verwarming, zorg er wel voor dat de verwarming niet te hoog staat.
Een geleidelijke overgang van kou naar warm is het belangrijkst, een abrupt ontwaken uit de winterslaap is schadelijk voor de gezondheid van het dier. Zorg daarnaast voor voldoende voedsel zodat uw hamster zijn reserves weer kan aanvullen.
Neem contact op met Dierenarts Boschhoven
Merkt u dat uw hamster ander gedrag vertoont, koel aanvoelt en minder eet dan gewoon? Het kan zo zijn dat uw dier in winterslaap is. Probeer het diertje voorzichtig op te warmen door hem in uw handen te nemen. Reageert het diertje niet? Neem dan contact op met onze dierenpraktijk in Leende of Heeze. Spoedgeval? Altijd direct bellen!