Castratie en sterilisatie
Bij Boschhoven Kliniek voor Dieren voeren wij zowel castratie- als sterilisatiebehandelingen uit. Wilt u uw hond laten castreren of steriliseren? Neem dan eerst even contact op om een afspraak te maken. Wij hebben twee dierenklinieken: in Leende en in Heeze. Neemt u contact met ons op, dan geven wij u uiteraard veel meer informatie over de castratie en sterilisatie van uw hond.
Castratie van uw hond in Heeze of in Leende
Bij een castratie verwijdert de dierenarts de testikels van het mannelijke dier waardoor de kat bijna geen mannelijke hormonen meer produceert. Castratie is een ingreep die bij heel veel mannelijke dieren gebeurt. De belangrijkste redenen om uw kat te laten castreren zijn:
- minder neiging om weg te lopen;
- minder dominant gedrag;
- niet meer kunnen zorgen voor nakomelingen.
De beste leeftijd om uw kat te castreren is tussen de 6 en 12 maanden of wanneer de kater 'vlaggetjes' gaat uitzetten. Laat u uw kat rond deze tijd castreren, dan heeft dit ook het beste effect op het gedrag. Wanneer u veel later castreert, zit een deel van het gedrag al in het diertje en heeft castratie mogelijk minder effect qua gedragsveranderingen.
Sterilisatie van uw hond
Een sterilisatie is het verwijderen van de eierstokken bij bijvoorbeeld honden of katten. Hierdoor kan een hond niet meer loops worden en de kat niet meer krols. Direnartsen laten de baarmoeder, als daar geen aanleiding toe is, voor de rest ongemoeid. De belangrijkste redenen om uw huisdier te laten steriliseren zijn:
- geboortebeperking;
- preventie van melklijsttumoren (alleen bij hond);
- preventie van loopsheid;
- preventie van baarmoederontsteking.
Melklijsttumoren
Melklijsttumoren ontstaan op latere leeftijd doordat elke keer wanneer de hond een loopsheidcyclus doorloopt de kliercellen van de melklijsten geactiveerd worden. Op latere leeftijd kunnen die kliercellen ontsporen en gaan ze agressief delen, wat zorgt voor het ontstaan van een melklijsttumor. Deze kunnen of goedaardig of kwaadaardig zijn. Sterilisatie zorgt voor het stoppen van de loopsheidcyclus en een sterke afname van de kans op melklijsttumoren. Indien de teef gesteriliseerd wordt voor de tweede loopsheid, daalt de kans op melklijsttumoren met een factor 7.
Baarmoederontsteking
Baarmoederontsteking ontstaat door het slechter functioneren van de baarmoeder op latere leeftijd. Elke keer als een teef loops wordt, maakt de baarmoeder zich klaar voor een eventuele dracht. Komt er geen dracht, dan gaat de baarmoeder in rust. Wanneer dit proces niet goed verloopt, ontstaat er een etterige levensbedreigende ontsteking in de baarmoeder. Het beste is dan de baarmoeder te verwijderen. Gesteriliseerde teefjes hebben geen cyclus meer en dus ook geen kans meer op een baarmoederontsteking.
Dierenarts Boschhoven voor castratie en sterilisatie van uw hond
Bij Boschhoven Kliniek voor Dieren staan wij met veel plezier klaar voor u en uw hond! Samen met onze gepassioneerde en gespecialiseerde dierenartsen en -assistenten en diverse nieuwe technieken verzorgen wij onder andere castraties en sterilisaties bij honden. Tegenwoordig hebben wij bijvoorbeeld ook de mogelijkheid om te steriliseren met een kijkoperatie, wat diverse voordelen biedt in vergelijking met de klassieke operatie. Heeft u vragen over het castreren of steriliseren van uw hond? Neem contact op met onze dierenpraktijk en wij beantwoorden al uw vragen over de procedure. Neem gerust contact met ons op, dan staan wij u graag te woord!