Gebit knaagdier
Bij Dierenarts Boschhoven behandelen we het gebit van uw knaagdier. Wij hebben dierenartsen die zich hebben toegelegd op tandheelkunde. In onze dierenklinieken in Leende en Heeze staan wij voor uw konijn, cavia, hamster of ander knaagdier klaar. Merkt u dat uw knaagdier last heeft van tandproblemen? Is de eetlust verminderd of merkt u gedragsveranderingen bij uw knaagdier? Neem dan contact op met onze dierenkliniek in Leende (040-2061682) of Heeze (040-2261349). Wij staan altijd voor u en uw huisdieren klaar.
Spoedgeval? Altijd bellen! 040-2061682
Gebit konijn
Konijnen hebben een knaaggebit, dit gebit bestaat uit vier snijtanden, vier rijen met kiezen (totaal twintig kiezen) en twee stifttanden. Deze stifftanden zijn kleine snijtandjes en bevinden zich achter de bovenste snijtanden. Als u voor een gebitscontrole naar één van onze dierenklinieken komt, bekijkt de dierenarts het gebit van uw konijn grondig. De snijtanden zijn voor een dierenarts makkelijk te zien, deze zijn direct zichbaar bij het opendoek van de bek. De kiezen van een konijn liggen verder in de mond en zijn op het eerste gezicht moeilijker te beoordelen. Met een lichtbron bekijken onze dierenartsen het gebit uitvoerig. Knaagdieren hebben geen stifttanden, konijnachtigen hebben wel stifttanden. Bij Dierenarts Boschhoven dragen wij zorg voor de gezondheid van het gebit van uw konijn. Maak een afspraak voor een gebitscontrole of een gebitsbehandeling.
Knaaggebit konijn
Het knaaggebit van een konijn is een gebit dat altijd doorgroeit en slijt door gebruik. Gemiddeld groeien snijtanden 2 tot 2,4 mm per week. Door het eten van voedsel en te knagen aan voedsel slijten de tanden van het konijn. Voor een goede slijtage moeten zowel de snijtanden als de kiezen elkaar raken. Konijnen gebruiken van nature het liefst niet het heel gebit tijdens het eten. Om het gebit van uw konijn op peil te houden, is het belangrijk dat u de juiste voeding aan uw konijn geeft. Konijnen moeten vezelrijke voeding krijgen, dit zijn vaak harde brokjes. Door vezelrijke voeding zijn konijnen geneigd hun gebit veel te gebruiken. Dit draagt bij aan de conditie van het gebit.
Gebitsproblemen bij konijnen
Gebitsproblemen bij konijnen komen geregeld voor door:
-
verkeerde voedig
-
trauma
-
afwijkend knaaggedrag
-
genetische bepaling
De meeste tandproblemen ontstaan wanneer de tanden elkaar niet goed raken. Als tanden elkaar niet goed raken, kunnen tanden doorgroeien of foutief afslijten. Bij snijtanden leidt dit tot veel te lange tanden, bij kiezen geeft dit haakvorming. Haakvorming is erg pijnlijk. Bij haakvorming komt de tong elke keer tegen de haken aan waardoor het konijn niet meer wil eten. Als het konijn stopt met eten, is het noodzakelijk om snel in te grijpen. Er treden snel erge klachten van het maagdarmstelsel op met soms zelfs een dodelijke afloop. Merkt u dat uw konijn niet meer eet? Maak dan een afspraak bij Dierenarts Boschhoven.
Konijn last van gebit
Konijnen tonen verschillende symptomen als ze haken krijgen aan de kiezen of olifantstanden krijgen. Symptomen hiervoor kunnen zijn:
- Moeite met eten en kauwen: het konijn probeert te eten want de eetlust is goed, maar het kauwen lukt niet goed en er vallen stukjes voeding uit de bek. U merkt dat er een sterke voorkeur voor zachte voeding ontstaat zoals fruit en dat uw konijn harde stukjes eten laat liggen.
- Speekselen: hierdoor worden de haren bij de kin nat en plakkerig, uw konijn produceert continu speeksel. Soms wordt de kin kaal en rood door het voortdurend speekselen.
- Vermageren: uw konijn verliest zichtbaar gewicht. Doordat het konijn erge pijn heeft aan de tanden is eten niet prettig. Hierdoor eet uw konijn niet tot nauwelijks waardoor hij sterk vermagert.
- Verdikkingen aan de onderkaak: de onderkaak van uw konijn ziet er dik uit, uw konijn doet langer over het eten.
- Dunnere ontlasting of verstopping: uw konijn eet niet de goede substanties en geeft hierdoor dunnere ontlasting.
Gebitsbehandeling konijn
Hieronder omschrijven wij enkele behandelingen bij gebitsproblemen bij konijnen. Heeft u vragen, neem dan contact op met onze dierenklinieken in Leende (040-2061682) of Heeze (040-2261349).
Te lange snijtanden
Te lange snijtanden zijn voor uw konijn erg vervelend. Wij behandelen te lange snijtanden zonder narcose door de tanden te slijpen. Dit is pijnvrij en snel. Als de snijtanden zijn ontstoken of er is een gaatje ontstaan, kunnen de dierenartsen er ook voor kiezen om de snijtanden te trekken, dit wordt wel uitgevoerd onder narcose.
Verwijderen van haken in de kiezen
Voor het verwijderen van haken in de kiezen, wordt het konijn onder narcose gebracht. De dierenarts kan zo goed bij de kiezen komen en het hele gebit wordt gecheckt en behandeld. De kiezen van konijnen hebben lange wortels, die zijn moeilijk te zien, hiervoor moeten röntgenfoto's worden gemaakt. Op de röntgenfoto's ziet de dierenarts waar er behandeld moet worden en om welke kiezen het gaat.
Afgebroken tand of ontsteking aan de wortel
Als een tand is afgebroken, ontstaat er een ontsteking aan de wortel van de tand. Het komt voor dat er dan een abces ontstaat. Met röntgenfoto’s wordt de oorzaak van het abces opgespoord. Een abces wordt het beste chirurgisch verwijderd. Als alternatief (indien dit niet mogelijk is) kan het abces geopend worden en eventueel opgevuld worden met antibioticaparels.
Tandheelkunde konijn
Wilt u uw konijn laten behandelen voor gebitsproblemen? Onze ervaren dierenartsen bij Dierenarts Boschhoven helpen uw konijn bij problemen aan het gebit. De dierenarts bespreekt uitgebreid de behandeling en de kosten die daarbij komen kijken. Zo komt u nooit voor verrassingen te staan. Door tandheelkunde toe te passen heeft uw konijn straks weer een gezond gebit en hupst uw konijn weer vrolijk door de tuin. Heeft u vragen over tandheelkunde bij konijnen? Neem gerust contact met ons op. U kunt ook direct een afspraak maken via het afsprakenformulier.
Gebitsbehandeling konijn in Leende en Heeze
Bovenstaande gevallen behandelen wij in onze dierenkliniek in Leende. Heeft u een afspraak staan in Heeze, dan verwijzen wij u automatisch door naar onze andere kliniek. Deze ligt slechts op 6 minuten rijden vandaan. Neem contact op voor het maken van een afspraak voor een gebitsbehandeling van uw konijn. Wilt u meer informatie? Wij staan u graag te woord.
Gebit cavia
Cavia’s hebben een knaaggebit. In de bek van een cavia zitten vier snijtanden en zestien kiezen. Dit knaaggebit blijft gedurende het hele leven van een cavia doorgroeien. Het is dus belangrijk dat de tanden en kiezen van de cavia tussendoor slijten, anders hebben zij veel te lange tanden. Als de stand van alle tanden en kiezen goed is, slijten de tanden en kiezen tegen de tegenoverstaande tand of kies af. Dit gebeurt tijdens het knagen van voedsel. Hooi en voer met een harde structuur draagt bij aan de slijtage van de tanden en is heel belangrijk om de tanden van de cavia in vorm te houden. Bij Dierenarts Boschhoven kunt u terecht voor tandheelkundige behandelingen voor uw konijn, knager en ander huisdier.
Hoe ontstaan gebitsproblemen
Gebitsproblemen komen vaak voor bij konijnen en knagers. De volgende oorzaken zien wij vaak in onze dierenklinieken:
-
verkeerde voeding,
-
te weinig vitamine C,
-
aangeboren afwijkingen,
-
verkeerd teruggroeien van tanden.
Gebitsproblemen cavia
- Snijtanden groeien minimaal een halve centimeter per maand. Als ze niet goed afslijten worden ze te lang en is het voor de cavia niet meer mogelijk om zijn bek ver genoeg open te doen om voedsel te kunnen pakken.
- Kiezen die niet genoeg of verkeerd afslijten groeien te ver door. Dit veroorzaakt brugvorming. Hierdoor kan de tong minder goed worden bewogen of komen er haakjes aan de kiezen die in de wang of tong prikken. De pijn die dit veroorzaakt, heeft tot gevolg dat de cavia vaak stopt met eten.
Gebitsbehandelingen bij cavia
Als u merkt dat uw cavia stopt met eten of veel minder eet dan normaal, kan het zo zijn dat uw cavia last heeft van gebitsproblemen. Bij Dierenarts Boschhoven in Leende en Heeze verhelpen wij gebitsproblemen bij cavia's.
- Slijpen van te lange kiezen of tanden. Dit gebeurt vaak zonder verdoving. Dit is pijnloos voor uw cavia en zorgt ervoor dat de cavia de bek weer kan openen en weer goed kan kauwen op voedsel
- Trekken van afgebroken tanden of rotte tanden. Dit doet de dierenarts onder narcose. Uw cavia zal dan een pijnlose gebitsbehandeling begaan en heeft na het trekken van de tanden weer een gezond gebit.
Gebitscontrole cavia
Bij vragen over het gebit neemt u altijd contact op met één van onze dierenassistenten. Onze medewerkers helpen u graag verder om een afspraak te maken. Samen met de dierenartsassistente bespreekt u de problemen bij uw cavia en hoe deze het beste op te lossen zijn. Een jaarlijkse gebitscontrole bij uw cavia voorkomt ernstige problemen wat uieindelijk uitloopt op een gebitsbehandeling. Voorkomen is beter dan genezen. Merkt u dat uw cavia geen hard voedsel meer eet en alleen de voorkeur geeft aan zacht voedsel, zoals fruit? Neem dan contact op met onze kliniek in Leende (040-2061682) of Heeze (040-2261349). Dit kan namelijk betekenen dat uw cavia last heeft van het gebit. Om pijn en behandeling te voorkomen, kunt u altijd langskomen in een van de klinieken of (online) een afspraak maken voor een gebitscontrole.
Afspraak maken voor gebitsbehandeling of gebitscontrole
Neem contact op met onze dierenklinieken in Leende (040-2061682) of Heeze (040-2261349) of stuur een e-mail naar info@boschhoven.nl. Wij staan zes dagen in de week voor u en uw cavia klaar en houden het gebit van u cavia graag gezond!