Op zoek naar verkoelingstips voor dieren? De zomerhitte houdt maar niet op in Nederland, we ervaren steeds vaker en steeds meer hittegolven. Deze hittegolven gaan gepaard met zwoele zomeravonden, plakkerige nachten en vaak de schaduw opzoeken. Besteedt u wel genoeg aandacht aan het afkoelen van uw dier? Zodra de temperatuur fors stijgt, is het belangrijk dat u extra aandacht aan uw dier besteedt. Dieren kunnen namelijk niet zo goed tegen warmte. Oververhitting bij dieren is gevaarlijk en is soms zelfs dodelijk. Lees onze veel gestelde vragen en zorg ervoor dat u uw dier op tijd verkoeling biedt.
Veel huisdieren, zoals konijnen en honden, hebben geen zweetklieren. Hierdoor koelen huisdieren bij warm weer minder makkelijk af dan bijvoorbeeld mensen.
Hoe merk ik dat mijn dier het te warm heeft?
Bij huisdieren merkt u snel genoeg of zij het te warm hebben. De volgende symptomen duiden op oververhitting bij huisdieren:
- Rode slijmvliezen
- Verhoogde lichaamstemperatuur
- Versnelde ademhaling
- Weinig tot geen eetlust
- Lusteloos
- Braken (komt voor bij honden)
- Gespreide veren en open snavels (bij vogels)
Hoe herken ik een hitteshock bij huisdieren?
Een huisdier kan in een hitteshock raken nadat het voor een langere tijd oververhit is. Een hitteshock is ernstig en kan zelfs dodelijk zijn. Een hitteshock herkent u aan:
- Versnelde hartslag en ademhaling
- Slijmvliezen worden bleek
- Niet of nauwelijks reageren op prikkels (apathisch)
- Uiteinden van poten en staart voelen koud aan
Hoe voorkom ik oververhitting bij mijn huisdier?
Let er vooral op dat u voldoende verkoelingsmogelijkheden biedt aan uw dier. Denk hierbij aan voldoende schaduw en voldoende koel drinkwater. Bij konijnen legt u bijvoorbeeld een nat wit laken over het konijnenhok, het witte laken weerkaatst de warmte en zorgt voor verkoeling in het hok. Honden, katten en cavia’s koelt u af met natte handdoeken. Laat uw hond niet op het heetste moment van de dag uit, het asfalt is dan zo warm dat de poten verbranden. Zorg dat u uw huisdier voldoende verkoeling biedt en houdt uw dieren eventueel binnen met deze warmte.
Wat als ik boodschappen moet doen en mijn hond mag niet mee naar binnen?
Laat uw huisdier nooit achter in de auto, ook niet met een raam open. In de auto loopt de temperatuur veel sneller op waardoor uw huisdier snel oververhit raakt. Binnen 10 minuten stijgt de temperatuur in een auto al met 10 graden. Als uw hond niet mee naar binnen mag, bindt u uw hond op ene schaduwrijke plek vast met de riem. Laat een bakje water achter, zodat uw hond bij dorst gewoon kan drinken.
Wat vinden dieren fijn tegen oververhitting?
Honden houden van het graven van een kuil. De ondergrondse grond is koel en zorgt voor afkoeling tegen de warmte. Ziet u uw hond graven op een plek waar dit is toegestaan? Laat uw hond dan lekker gaan, de kuil biedt verkoeling.
Katten zoeken zelf vaak een koel plekje op in huis of in de tuin. Katten vindt u vaak terug op een koele plek zoals onder een tafel, onder de bank of voor een ventilator.
Wat doe ik bij oververhitting en een hitteshock?
Als uw huisdier voor langere tijd symptomen van oververhitting en zelf een hitteshock vertoont, dan is het noodzakelijk dat u de dierenarts belt. Dierenarts Boschhoven heeft een ervaren team van dierenartsen die ervoor zorgt dat uw huisdier weer afkoelt. Oververhitting kan fataal zijn, wij raden baasjes van huisdieren dan ook altijd aan om alert te zijn tijdens warme dagen.