Spoedgeval? Bel 24/7 naar 040-2061682
(of indien niet bereikbaar 040-7200862)

  • Dutch (Netherlands)
  • English (United Kingdom)

Kennelhoest

Het komt helaas vaker voor dan u denkt: een besmettelijke infectie van de bovenste luchtwegen bij een hond. Deze hondenhoest werd vroeger ook wel kennelhoest genoemd. Echter, de naam kennelhoest dekt de lading niet meer, aangezien honden de ziekte niet alleen oplopen in een kennel of pension, maar ook op publieke plekken waar honden samenkomen.

Besmettelijke hondenziekteHond kennelhoest - Dierenarts Boschhoven

Deze hondenziekte wordt overgedragen via de lucht, via direct (snuffel)contact met andere honden of indirect via bijvoorbeeld drink- en eetbakken. Overal waar honden samenkomen, in het park, in het bos, op een veld, in de supermarkt, in de stad en zelfs bij u in de tuin lopen honden het gevaar om besmet te raken met de hondenhoest. Bij Dierenarts Boschhoven behandelen we honden die besmet zijn met de kennelhoest.

Kennelhoest hond

Hondenhoest of kennelhoest komt voor bij alle soorten honden. Met name pups en oudere honden met een verminderde weerstand zijn gevoeliger voor kennelhoest. Heeft u een pup of een oudere hond? Houd uw hond dan in de gaten tijdens het uitlaten of in publieke ruimtes. In een kennel of hondenpension lopen alle honden, ongeacht de leeftijd, meer risico op kennelhoest. Kennels en pensions veroorzaken soms stress bij honden waardoor honden meer blaffen. Stress en blaffen zijn verhogende gevoeligheidsfactoren voor de ziekte. Wees dus extra alert op uw hond als u deze naar de kennel brengt en u merkt dat uw hond een droge hoest heeft.

Wat is kennelhoest 

Kennelhoest is een harde, droge kuch. Een combinatie van verschillende factoren veroorzaakt een besmettelijke hondenhoest. De bacterie Bordetella bronchiseptica (Bb) en het Para-influenzavirus (Pi) zijn onderdeel van de besmetting. Een veel voorkomend symptoom van de hondenziekte is hoesten. Deze hoest klinkt als een speciale hoest. Het hoesten lijkt namelijk meer op kuchen. Het klinkt als een harde, droge kuch, waarbij het lijkt alsof er iets vast zit in de keel van de hond. Een hond met de kennelhoest hoest en kucht soms zo vaak achter elkaar dat de hoestbui eindigt in kokhalzen en soms zelfs in braken. Naast hoesten zijn andere symptomen van kennelhoest:

  • niezen
  • kokhalzen
  • uitvloeiing uit neus
  • traanogen

In ernstige gevallen heeft de hond last van:

  • koorts
  • benauwdheid

Wat te doen bij kennelhoest

In principe is een hond in staat om zelf te genezen van de hondenhoest en is er geen medicatie nodig.

  • Heeft uw hond last van een hoestprikkel? Een hoestdrank of tabletten helpen bij het afnemen van de hoestprikkel.
  • Heeft uw hond last van ernstige complicaties? In sommige gevallen treden ernstige complicaties op en raakt uw hond ernstig ziek. In het ergste geval resulteert de kennelhoest in een bacteriële longontsteking. Als uw hond last heeft van een bacteriële longontsteking, is behandelen met antibiotica helaas niet doeltreffend genoeg.

Bel onze dierenkliniek in Leende of Heeze voor een lichamelijk onderzoek. Onze dierenarts onderzoekt de longen om tijdig een secundaire bacteriële infectie te onderkennen.

Bel direct onze dierenkliniek

 

 

Hoe kennelhoest voorkomen

Er bestaan vaccinaties om uw hond te beschermen tegen kennelhoest. Deze vaccinatie dient de dierenarts op twee manieren toe, per injectie of via neusdruppels. Door de vaccinatie maakt de hond immuniteit aan tegen het virus. Door uw hond jaarlijks te vaccineren, beschermt u uw hond tegen het belangrijkste virus wat de hondenhoest veroorzaakt. Een gevaccineerde hond kan wel besmet raken met het hondenhoestvirus, maar de symptomen zijn vaak veel milder.

Hond kennelhoest - Dierenarts BoschhovenHoe klinkt kennelhoest

Kennelhoest klinkt als een droge, harde kuch waarbij het lijkt alsof de hond iets in de keel heeft zitten. De hoestbuien duren soms erg lang en resulteren mogelijk ook in kokhalzen of zelf braken. Een typische kennelhoest onderscheidt u direct van een gewone hoest. Merkt u dat uw hond hard en droog kucht? Neem dan contact op met onze dierenkliniek in Leende of in Heeze. Mogelijk heeft uw hond last van kennelhoest.

Hoe lang duurt kennelhoest

Soms duurt het weken voordat het hoesten ophoudt en uw hond geen besmettingsbron meer vormt voor andere honden. Soms gaat de hoest over in een chronische hoest, en resulteert de hoest in longontsteking. Vooral hele jonge of oude en zwakke dieren lopen het risico op longontsteking.

Hoe lang is kennelhoest besmettelijk

Een hond met kennelhoest is gedurende één week besmettelijk voor andere honden. Voor de kennelhoest geldt een incubatietijd van 2 tot 14 dagen. Het kan dus zo zijn dat uw hond na 4 dagen nog geen symptomen vertoont, maar alsnog besmet is geraakt met het virus. Besmetting vindt met name plaats via direct contact tussen honden, maar vindt ook via indirect contact plaats. Als een besmette hond niest of kucht, vliegen de waterdruppels naar andere honden waardoor zij besmet raken.

Neem contact op met Dierenkliniek Boschhoven

Vertoont uw hond symptomen van kennelhoest en heeft u een zeer jonge of een zeer oude hond? Neem dan contact op met onze dierenarts. Voorkom kennelhoest door uw hond jaarlijks te vaccineren. Wilt u een afspraak maken voor een vaccinatie? Neem dan contact op om een afspraak te maken. Bel met onze dierenartsassistente als u nog vragen heeft met betrekking tot de kennelhoest. Wij doen alles voor de gezondheid van uw dier.

Maak direct een afspraak