Spoedgeval? Bel 24/7 naar 040-2061682
(of indien niet bereikbaar 040-7200862)

  • Dutch (Netherlands)
  • English (United Kingdom)

Kerstboom gevaarlijk voor huisdier

Kerstboom gevaarlijk voor huisdier

De kerstperiode komt er weer aan: dat betekent dat veel huishoudens de kerstboom optuigen. Heeft u een echte kerstboom in huis? Houd dan goed uw huisdieren in de gaten. Kerstbomen zijn namelijk gevaarlijk voor uw huisdier. Het water waar uw afgezaagde kerstboom in staan is ongezond voor uw huisdier. Zorg er dus voor dat uw huisdier niet drinkt van het water waar de boom in staat. Drinkt uw dier toch van dit water, dan veroorzaakt dit diarree, braken, maag-darmproblemen of zelfs problemen met het zenuwstelsel.

Kerstboom giftig voor katten

De sappen in de boom zijn giftig voor honden en katten. De sappen uit de boom komen ook terecht in het water waar de afgezaagde boom in staat. Ook de dennennaalden zelf zijn gevaarlijk voor huisdieren. Veel dennennaalden zijn erg scherp. Over het algemeen laten huisdieren de kerstboom wel met rust. Let er extra goed op dat uitgevallen dennennaalden niet in de voerbak of in de waterbak terecht komen. De scherpe naaldjes veroorzaken in het ergste geval kleine gaatjes in de slokdarm van uw dier. Zet nooit de etensbak van uw huisdier onder de kerstboom. Als de naalden van de boom uitvallen, is de kans groot dat de dieren de naalden binnenkrijgen via het voer of water.

Kat kerstboom - Dierenarts Boschhoven

December: giftig voor katten

In de maand december toveren we onze huiskamer om tot een gezellig kerstparadijs. Tijdens deze feestmaand halen we ook allerlei producten en planten in huis die giftig zijn voor dieren. Let goed op het geen wat u in huis haalt tijdens de decembermaand. Veel producten die wij rondom de feestdagen adoreren, zijn juist erg giftig voor uw huisdier. Hieronder vindt u een overzicht van giftige planten, etenswaren en decoratie tijdens de maand december: 

Planten die giftig zijn voor huisdieren

  • Kerstster: deze bekende kamerplant rondom de decemberdagen bevat giftige melk voor uw hond en kat. Bij overmatige inname gaat uw huisdier speekselen door irritatie aan het mondslijmvlies.

  • Maretak: ook wel bekend als de Mistletoe, is zeer giftig. De witte besjes veroorzaken speekselen, braken en diarree. Bij een grote inname is de dood soms zelfs het gevolg.

  • Hulst: de rode besjes van de hulst zorgen voor diarree, braken en zenuwstoornissen.

  • Taxus: de naalden zijn zeer giftig en veroorzaken speekselen, braken en trillen. 

  • Kerstroos: zorgt voor irritatie aan de huis en slijmvliezen. 

  • Dennennaalden: slokdarm en darmwand beschadigen.

  • Amaryllis: veroorzaakt maag-darmproblemen bij honden en katten.

Etenswaren die giftig zijn voor huisdieren

  • Chocolade: hoe donkerder, hoe giftiger de chocolade voor huisdieren. Chocolade bevat namelijk theobromine. Een teveel van deze stof zorgt voor diarree, braken, spierrillingen, hartkloppingen en epileptische aanvallen. 

  • Kerstsstol: met name de rozijnen in de kerststol zijn giftig voor hond en kat en veroorzaken acuut nierfalen. 

  • Botjes van etenswaren: botjes van bijvoorbeeld gevogelte veroorzaken verstoppingen. Bij het kauwen op de botjes ontstaan scherpe punten waarbij uw huisdier risico op maag-darmletsel oploopt.

  • Rollade-netje: de heerlijke geur en smaak van het netje is erg interessant. Als uw huisdier dit netje binnenkrijgt, dan moeten wij deze operatief verwijderen. 

Decoratie gevaarlijk voor huisdieren

  • Kerstballen: de glimmende kerstballen zijn erg verleidelijk als huisdierenspeeltje. Een zwiepende staart van een hond of kat slaat zo de ballen uit de boom. Heeft u een huisdier, hang dan geen glazen ballen aan de onderkant van uw boom. De scherven van de stukgevallen ballen veroorzaken erge wonden en letsel aan het maag-darmstelsel. 
  • Engelenhaar: katten reageren hier allergisch op en tonen verschijnselen als verdikkingen op het lichaam en rondom de kop. 
  • Lametta: glimmende slierten die we gebruiken in kerstbomen of in kerststukjes. 

Hond - kerstboom - Dierenarts Boschhoven

​Tips voor een kat-veilige kerstboom

Wij hebben een aantal tips waar u rekening mee houdt als u de kerstboom opzet:

  • Bedek de kerstboomstandaard met bijvoorbeeld een mand, doek of een deken. Hierdoor drinken katten en honden minder snel uit het waterreservoir onder de boom waardoor de kans op giftige stoffen minder groot is.

  • Zet uw eet- en drinkbakken niet onder de kerstboom. Zo voorkomt u dat er veel uitgevallen dennennaalden in de eetbakjes terecht komen.

  • Maak gebruik van plastic kerstballen en kerstornamenten in plaats van glazen varianten. Veel jonge katten vinden de schitteringen in de boom erg interessant, dit wil nog wel eens veroorzaken dat zij met de versiering aan de haal gaan.

  • Versier uw boom desnoods alleen in het midden, u hangt bijvoorbeeld wel overal lampjes op, maar beperkt de decoratie alleen tot het midden van de boom.  Hang kerstballen ding bij de stam op en gebruik in de de uiteindes van de takken vooral veren en bessentakken, wat veel minder interessant oogt voor een kat.

  • Zet de boom op een verhoging. Jonge katten klimmen overal graag in of op. Vermijd omvallende kerstbomen door de kerstboom op een verhoging te plaatsen. Zorg ervoor dat uw huisdier niet gemakkelijk bij de kerstboom in de buurt kan komen. Let er ook op dat uw kat niet gemakkelijk vanaf bijvoorbeeld de kast op de kerstboom springt. Dat zorgt vaak voor problemen.

Met kleine aanpassingen zorgt u dat zowel uzelf als uw huisdier zorgeloos van de kerst geniet!

Fijne kerst met huisdier

Met bovenstaande tips heeft u meer kans op een fijne kerst met uw huisdier. Houd uw dier in de gaten tijdens het opzetten van de boom. Merkt u dat uw kat steeds in de boom klimt, kijk dan of u de kat gedurende de feestdagen uit de buurt van de kerstboom houdt door de woonkamer af te sluiten. Beloon uw dier dan wel met een extra dikke knuffel als zij van de kerstboom afblijven. Heeft u problemen met uw kat en de kerstboom? Of merkt u dat uw kat ander gedrag vertoont en denkt u dat uw kat dennennaalden heeft ingeslikt? Neem dan contact op met onze dierenkliniek in Leende en Heeze.

Tags: