Het is weer vlooientijd. Bij Dierenarts Boschhoven merken we dat het aantal vlooienbehandelingen in de herfst weer toeneemt. De dagen worden korter, de verwarming staat weer vaker aan en onze huisdieren brengen meer tijd door in huis. Het is heerlijk weer om lekker binnen te blijven. Dat geldt voor ons, maar helaas ook voor een vlooienplaag. Bij verhoogde temperaturen ontpoppen larven zich tot vlooien en heeft u voor u het weet last van een vlooienplaag in huis. De larven van een vlo kunnen wel tot 300 dagen overleven en ontpoppen bij verhoogde temperaturen in huis. Behandel uw huisdier daarom ook juist in het najaar tegen vlooien. Met de juiste bescherming houdt u dit ongedierte buitenshuis en geniet u van een vlo-vrije herfst.
Wat zijn vlooien?
Vlooien zijn kleine bloedzuigende parasieten die voor veel overlast bij mens en dier zorgen. Huisdieren hebben last van twee soorten vlooien:
- de hondenvlo (Ctenocefalides Canis);
- de kattenvlo (Ctenocefalides Felis).
Vlooien brengen behalve jeuk bij uw hond of kat ook infecties over. Vlooien leiden soms tot de kattenkrabziekte of lintwormen. Naast een behandeling tegen vlooien raden wij bij een vlooienplaag ook een wormbehandeling aan. Voorkom vlooien en andere infecties bij uw huisdier en behandel op tijd tegen vlooien. Wilt u weten hoe u vlooien voorkomt? Lees dan onze 5 tips om vlooien te voorkomen.
5 tips om vlooien te voorkomen
-
Stofzuig regelmatig, vooral op plekken waar uw huisdier veel komt. Vergeet meubilair, tapijten en spleten in vloerdelen niet. (Leeg uw stofzuigerzak zorgvuldig buitenshuis en gooi de stofzuigerzak weg in een gesloten afvalbak)
-
Klop kleden en matten van uw huisdier vaak uit en was deze bekleding op 60 °C.
-
Borstel uw huisdieren wekelijks met een vlooienkam.
-
Behandel uw huisdier het hele jaar door met een vlooienmiddel.
-
Spray preventief met een omgevingsspray om uw huis vlo-vrij te houden.
Vlooien eitjes
De grote vraag is ‘waar komen vlooien vandaan.’ Wij leggen de levenscyclus van een vlo uit:
- Eitjes: Een vrouwtjesvlo zuigt bloed uit uw huisdier en legt tot wel 50 eitjes per dag. Deze eitjes vallen uit de vacht op uw tapijt, vloerbedekking, meubels en bed.
- Larven: Binnen 2 tot 4 dagen ontwikkelen de eitjes zich tot larven. Larven verstoppen zich op donkere plekjes in huis en voeden zich met uitwerpselen van volwassen vlooien.
- Poppen: Na 2 tot 3 weken verpoppen de larven zich.
- Volwassen vlo: Het duurt 6 weken tot een jaar voordat de poppen een volwassen vlo zijn. De poppen van vlooien zijn helaas bestand tegen veel invloeden.
Vlooien in huis
Heeft u last van vlooien in huis, dan is het raadzaam om snel te handelen. Een vlooienplaag is lastig te bestrijden. Slechts 5% van de levenscyclus van de vlo speelt zich op je huisdier af. De overige 95% gebeurt in de omgeving. Alleen de volwassen vlo vindt u terug op uw hond of kat, de eitjes, larven en poppen houden zich schuil in het tapijt en tussen de plinten. Vlooienbestrijding gaat dus niet alleen over het behandelen van uw huisdier, maar zeker ook over het behandelen van de omgeving. Neem contact op met onze dierenkliniek in Leende of Heeze voor de beste vlooienbestrijdingsmiddelen.
Vlooien beten
Als vlooien uw huisdier of uzelf bijten, ontstaat er een rood bultje met een wit of rood puntje erin. Vaak bijten vlooien met meerderen tegelijk, dit zorgt voor een geprikkelde, jeukende huid. Een vlooienbeet is op zichzelf niet gevaarlijk, het wordt pas gevaarlijk als uw hond of kat zo erg aan de bultjes krabt, dat het tot wondjes en infecties leidt. Het is daarom erg belangrijk om vooral niet te krabben aan vlooienbeten. Bij mensen is dat wellicht makkelijker uitvoerbaar dan bij huisdieren. Neem contact op met onze dierenarts voor speciale anti-jeuk middelen tegen vlooienbeten bij uw huisdier.
Vlooien bestrijden
Het bestrijden van vlooien is het meest effectief als u de vlo al vroeg in de levenscyclus doodt. Wij adviseren vlooienmiddelen die zoveel mogelijk stadia in de vlooiencyclus aanpakken. In onze dierenklinieken zijn verschillende vlooienmiddelen beschikbaar. Hieronder leest u welke middelen helpen tegen vlooienbestrijding.
- Selamectine: dit is het meest effectieve middel tegen vlooien. Dit veilige, breed werkende vlooienmiddel doodt larven en eieren in de omgeving, eieren op het dier en volwassen vlooien. Dit middel werkt in pipetvorm.
- Imadocloprid: dit middel doodt vlooien en heeft een lichte omgevingswerking
- Fipronil: dit vlooienmiddel werkt alleen tegen bestrijding van de volwassen vlo en heeft geen omgevingswerking.
- Omgevingsspray: wij adviseren sprays te gebruiken die een adulticide en larvicide werking hebben. Adulticide = volwassen vlooien en larvicide = larven.
- Vlooienkam: gebruik een ijzeren vlooienkam. Plastic vlooienkammen werken minder goed dan ijzeren.
Vlooien en lintworm
Een vlooienplaag kan uiteindelijk leiden tot lintwormen bij uw huisdier. Als uw huisdier een besmette vlo inslikt, kan deze een lintwormeitje overbrengen. Het eitje ontwikkelt zich tot een worm en de lintworm nestelt zich in de darmen van uw huisdier. Lintwormen zijn zelden zichtbaar, ze kruipen als rijstkorrelachtige stukjes uit de anus van uw huisdier. Wij raden u daarom zeer aan om naast een vlooienbehandeling ook een wormbehandeling uit te voeren. Neem hiervoor contact op met Dierenarts Boschhoven.
Maak een afspraak tegen vlooien
Heeft uw huisdier last van vlooien, neem dan contact op met onze dierenkliniek in Leende of Heeze. De herfst is een drukke periode als het om vlooien gaat. Voorkomen is beter dan genezen. Wilt u een afspraak maken voor vlooien bij uw huisdier, vul dan ons online afsprakenformulier in of bel met onze kliniek.