Heeft u ook een waterrat thuis? Geen echte natuurlijk, maar een huisdier die ontzettend gek is op water. Niets lekkerder dan 's zomers afkoelen in een meertje, sloot of plas. Let erop dat u van tevoren checkt of uw badderplaats is aangewezen als officieel zwemwater. Niet al het (stilstaande) water is 's zomers namelijk geschikt om in te zwemmen. Door hoge temperaturen komen blauwalg of botulisme in het water voor. Dit zijn bacteriën die ziekten bij mens en dier veroorzaken. Meer weten over veilig zwemmen in de zomer? Lees onze tips en houd het hoofd koel.
Veilig zwemmen in oppervlaktewater
Tijdens warme zomerdagen is het heerlijk om samen met uw huisdier verkoeling te zoeken in een meer, sloot of plas. Zwemmen in oppervlaktewater is leuk, maar brengt ook risico’s met zich mee. Tropische temperaturen zorgen vooral in stilstaand oppervlaktewater voor bacteriën zoals blauwalg of botulisme. Gaat u wel eens zwemmen met uw hond in oppervlaktewater, zorg er van voor dat u uw zwemlocatie van tevoren checkt op www.zwemwater.nl. Zo weet u zeker dat er geen gevaarlijke bacteriën in het water zitten die schade aan uw of uw huisdier zijn gezondheid richten.
Wat is blauwalg
Blauwalgen zijn eigenlijk geen algen of wieren, maar bacteriën, ook wel cyanobacteriën genoemd. Blauwalgen komen overal ter wereld voor in zoet water boven de 20 graden. Sommige blauwalgen zijn giftig. Als het oppervlaktewater een vreemde kleur heeft of als er een stinkende laag met algenbrij op het water ligt, ga dan niet zwemmen. Check uw zwemlocatie van tevoren op www.zwemwater.nl. Honden zijn erg gevoelig voor blauwalgen. Tijdens het zwemmen krijgen ze water binnen en na de plons likken ze hun vacht schoon waardoor ze de gifstoffen binnenkrijgen.
Wat is botulisme
Botulisme is een vergiftiging veroorzaakt door een bacterie. Door botulisme sterven dieren, zoals eenden en vissen. Het is meestal niet gevaarlijk voor de mens. Honden en andere dieren kunnen er wel ziek van worden. Botulisme komt voor in beken, sloten of vijvers. Vaak is dit in het voorjaar en de zomer. Ook in helder water kunnen bacteriën zitten waar u of uw huisdier ziek van kunt worden. Bron: Dommel.nl
Andere mogelijke ziekten in oppervlaktewater
Andere ziekten die voorkomen in oppervlaktewateren in Nederland, zijn:
- Zwemmersjeuk
- Maag- en darmstoornissen
- Oorontsteking
- Ziekte van Weill
- Kwallenbeten
- Japanse oesters
Langtijdige droogte zorgt voor vervuiling door blauwalg of botulisme. Laat uw huisdier daarom niet drinken, zwemmen of pootjebaden in het water. Dit kan nare gevolgen hebben.
Aanraking met bacterie tijdens zwemmen
Houd uw huisdier tijdens een hittegolf bij stilstaand oppervlakte vandaan. Ook wateren waarin dode dieren liggen zijn zeer gevaarlijk voor honden. Wanneer u denkt dat uw huisdier in aanraking is geweest met blauwalg of botulisme, kunt u de volgende dingen doen:
- douchen en wassen
- laat uw hond overgeven
Een hond die besmet is met blauwalg, vertoont mogelijk de volgende symptomen:
- Sloomheid, zwakte
- Braken en diarree
- Trillen
- Geelzucht, blauwe slijmvliezen
- Shock
Voor de echte waterratten is het dus belangrijk dat u van tevoren checkt of het water bij u in de buurt veilig is om in te zwemmen. Check de site van www.zwemwater.nl. Neem contact op met onze dierenarts voor het behandelen van blauwalg of botulisme bij uw hond.