Spoedgeval? Bel 24/7 naar 040-2061682
(of indien niet bereikbaar 040-7200862)

  • Dutch (Netherlands)
  • English (United Kingdom)

Diabetes bij Katten: Herkennen, Voorkomen en Genezen

Diabetes bij Katten: Herkennen, Voorkomen en Genezen

In dit artikel willen we het hebben over een aandoening die ook katten kan treffen: diabetes. Het is belangrijk om bewust te zijn van deze aandoening en te weten hoe u uw harige vriend kunt ondersteunen als deze zich voordoet.

Wat is Diabetes bij Katten?

Diabetes bij katten, ook wel suikerziekte genoemd, is een aandoening waarbij het lichaam van de kat niet in staat is om glucose effectief te verwerken. Glucose is de brandstof die het lichaam nodig heeft, en als dit niet goed wordt gereguleerd, kan het leiden tot ernstige gezondheidsproblemen.

Waar Komt het Vandaan?

Net als bij mensen kan diabetes bij katten verschillende oorzaken hebben. Erfelijkheid, obesitas en een gebrek aan lichaamsbeweging kunnen allemaal bijdragen aan het ontstaan van diabetes. Oudere katten lopen ook meer risico.

Verschijnselen van Diabetes bij Katten

Het herkennen van de symptomen van diabetes bij katten is essentieel voor een tijdige behandeling. Let op de volgende symptomen:

  • veranderingen in eetlust
  • overmatige dorst
  • frequent urineren
  • gewichtsverlies
  • lusteloosheid

Als uw kat deze symptomen vertoont, is het raadzaam om een bezoek te brengen aan een van onze klinieken.

Maak een afspraak

Wat te Doen bij Diabetes bij Katten?

Het beheren van diabetes bij katten vereist een toegewijde aanpak. Het opzetten van een speciaal dieet, het monitoren van de bloedsuikerspiegel en regelmatige lichaamsbeweging kunnen allemaal bijdragen aan een betere controle van de aandoening.

Insuline voor Katten met Suikerziekte

In sommige gevallen kan het toedienen van insuline noodzakelijk zijn om de bloedsuikerspiegel van uw kat te reguleren. Dit kan een beetje ontmoedigend klinken, maar het toedienen van insuline is vaak eenvoudiger dan het op het eerste gezicht lijkt.

Wat Doet Insuline voor Katten met Suikerziekte?

Insuline is een hormoon dat het lichaam helpt glucose op te nemen en te gebruiken. Bij katten met diabetes is dit proces verstoord, en insuline kan helpen om de balans te herstellen. Het is belangrijk om de instructies van de dierenarts nauwkeurig op te volgen bij het toedienen van insuline.

Hoe Ernstig is Diabetes bij Katten?

Onbehandelde diabetes kan ernstige complicaties veroorzaken, waaronder blindheid, nierfalen en zelfs coma. Het is cruciaal om de aandoening serieus te nemen en actie te ondernemen zodra u veranderingen opmerkt in het gedrag of de gezondheid van uw kat.

Kom Langs Bij Een Van Onze Klinieken

Als uw kat symptomen van diabetes vertoont, nodigen we u uit om langs te komen bij een van onze klinieken in Leende of Heeze. Ons toegewijde team van dierenartsen staat klaar om uw kat te onderzoeken, de juiste diagnose te stellen en een behandelingsplan op maat te maken.

Neem contact op